Audio Forum 2019

22 – 23. 11. 2019. | UK „Parobrod“ ||| 24. 11. 2019. | FDU
Naslovna » Prethodni Događaji » Audio Forum 2019

Ohrabreni uspehom nakon napuštanja toplog gnezda 2018. godine, iz aviona se videlo da će Audio Forum 2019 morati da bude sledeći veliki korak.

Po prvi put, učesnici su na događaju mogli da obave brzu obuku i testiranje za Level 1 i 2 DANTE sertifikacije, koju je sproveo Dirigent Acoustics.

Trećeg dana događaja, tokom radionice na Fakultetu dramskih umetnosti, zajedno sa Dejanom Todorovićem radili smo na akustičkim merenjima kontrolne sobe M2.

Razgovarali smo sa dobitnikom Gremija, sa dobitnikom Oskara, sa dizajnerom zvuka za video igre, sa glasovnom glumicom, sa advokatom i momkom koji u Srbiji proizvodi VST plaginove.

Delili smo nagrade nekih od naših partnera i izlagački program je bio raznovrstan.

Sveopšti utisak Audio Foruma 2019 – Ništa ne može da nas spreči!
A onda je došla 2020. godina.

Predavači

DANTE obuka i sertifikacija: Mirijana Mihajlović

Inženjerka akustike i audiotehnike, Dirigent Acoustics (Beograd)

22.11.2019. | 13:00 – 16:30 | na licu mesta

Mirijana je inženjerka akustike i audiotehnike, takođe i Chief System Architect u kompaniji Dirigent Acoustics. Sa prethodno završenim Elektrotehničkim fakultetom, a pre raznih privatnih angažmana, radila je više od 10 godina za Radio televiziju Srbije kao operaterka, inženjerka i projektantkinja audio sistema.

Mirjana je na Audio Forumu 2019 vodila radionicu o DANTE audio protokolu. Učesnici su nakon njenih predavanja i pokaznih vežbi imali priliku da polažu test za Dante Certification Level 1 i 2.

Radna istorija Dirigent Acoustics-a zasniva se na uspešnim projektima mapiranja i ublažavanja buke u javnom prostoru, akustičke obrade raznih enterijera i projektovanja audio sistema u okviru raznih poslovnih jedinica. Neki od primera: Zgrada novog terminala aerodroma Nikola Tesla, Strateško mapiranje buke većih puteva u Srbiji, Barijere za zaštitu od buke na autoputu u blizini bloka 28.

Mark Kilborn

Dizajner zvuka za video igre, Raven Software

22.11.2019. | 17:00 – 18:30 | online

Mark je gradio svoj game audio portfolio od 2006. godine, nakon par godina rada na zvuku za linearne medije. Nagrađivan je dizajner, mikser i implementator zvuka, sa radovima poput Forza Motorsport, Tony Hawk’s Project 8, Brothers in Arms.

U periodu od osam godina bio je jedan od audio direktora na Call of Duty franšizi, koji je u saradnji sa audio timovima širom sveta bio uključen u radu na Call of Duty podnaslovima: Modern Warfare 3, Advanced Warfare, Black Ops 1-3, Exo Zombies, Modern Warfare Remastered i Call of Duty: WWII.

Dobitnik je Golden Reel nagrade, koji dodeljuje MPSE (Motion Picture Sound Editors), u kategoriji Outstanding Achievement in Sound Editing – Computer Interactive Game Play za Call of Duty: WWII. Brojni drugi radovi doneli su mu nominacije za BAFTA nagrade i Outstanding Achievement in Sound koju dodeljuje DICE (Electronic Arts Digital Illusions CE).

Džo Čikareli (Joe Chiccarelli)

Gremijevac | Muzički producent, Sunset Sound Studios (CA, USA)

22.11.2019. | 19:00 – 20:30 | online

Džo je muzički producent pri Sunset Sound Studios u Holivudu. Desetostruki dobitnik Gremija i Latin Gremija; poznat po radu sa izvođačima poput Tori Amos, Beck, U2, The Strokes, The Killers, Elton John, The Shins, The White Stripes, Morrissey, Alanis Morrisette, Jason Mraz, Juanes, Julieta Venegas, The Raconteurs, Cafe Tacuba, i My Morning Jacket.

Grammy nagrade:

  • Best Latin Rock/Alt Album Café Tacuba „Cuatro Caminos“ (2003)
  • Alternative Album: The White Stripes „Icky Thump“ (2007)
  • Best Engineered Album Non-Classical: The Raconteurs „Consolers of the Lonely“ (2009)

Latin Grammy nagrade:

  • Best Rock Album: Cafe Tacuba „Reves“ (2000)
  • Best Rock Solo Vocal Album: Juanes „Fijate Bien“ (2001)
  • Best Rock Solo Album: Juanes „Un Dia Normal“ (2003)
  • Album of The Year: Juanes „Un Dia Normal“ (2003)
  • Best Alternative Album: Café Tacuba „Cuatro Caminos“ (2004)
  • Best Alternative Album: Ely Guerra „Hombres Invisible“ (2010)
  • Best Instrumental Album: Bajofondo „Presente“ (2013)

U svojoj višedecenijskoj karijeri radio je i na projektima izvan muzičke produkcije poput supervizije muzike za filmske naslove, dizajna studijskih sistema i A&R konsalting sa velike i nezavisne izdavačke kuće.

Srđan Mitrić

Pravnik, Mascom (Beograd)

23.11.2019. | 13:00 – 14:30 | na licu mesta

Srđan je diplomirani pravnik, specijalista u oblasti prava intelektualne svojine, konkretno – autorskog prava. Izbor karijere i usmerenja desio se usled velike ljubavi prema stvaranju, prevashodno muzici, što ga čini retkim primerkom pravnika usko profilisanog za pitanja prava nad onime što ljudski um proizvede tokom svog rada.

Proveo je godine u izdavačkoj kući Mascom kao advokat i pravnik, gde je u saradnji sa mnogim stvaraocima sa područja Republike Srbije radio na stalnom obogaćivanju domaćeg muzičkog kataloga.

Srđan se često pojavljuje na Audio Forum konferenciji iz jednostavnog razloga – zato što još uvek nije u našoj kulturi da se prilikom stvaranja razmišlja o onome što nam se ne sviđa, što ne volimo ili što nas „smara“. Stoga, publika bi prišla Srđanovom predavanju bez mnogo očekivanja, a zatim bismo imali poteškoća da ga bezbedno izvedemo iz zgrade od silne navale veoma kvalitetnih pitanja.

Naravno, Srđan ne daje pravne savete na Audio Forumu, ali pruža informacije od izuzetnog značaja svima koji su makar jednom u životu otpevušili melodiju koja im je iz čista mira pala na pamet.

Julijan Nikolić

Vlasnik, direktor i developer, Youlean

23.11.2019. | 15:00 – 16:30 | na licu mesta

Zbog izobilja svetskih audio stručnjaka u oblastima poput dizajna zvuka i muzike, neretko propustimo šansu da otkrijemo šta se sve u domaćim krugovima krije. Takvi ljudi obično nemaju ni potrebe ni razloga da se mnogo pojavljuju u javnosti, ali mi smo imali sreće da upoznamo Julijana Nikolića, koji nas je svojom prezentacijom potpuno oduševio.

Youlean Loudness Meter (YLM) je VST plagin namenjen merenju nivoa glasnosti audio signala i programa koga je Julijan sam stvorio. Objavljen 2017. godine, YLM je postao jedan od omiljenih alata za ove namene jer nudi izrazito precizno merenje za samo deo cene konkurentnih plaginova.

U međuvremenu, YLM je u saradnji sa brojnim digital service provider-ima (DSP) poput Netflix-a i Spotify-a uvrstio njima svojstvene standarde za merenje nivoa glasnosti programa, učinivši masterovanje programa mnogo lakšim poslom nego što je to ikada bilo.

Julijan je, zaključno sa 2022. godinom, deo raznih drugih projekata u oblasti razvoja audio proizvoda.

Skip Levsej (Skip Lievsay)

Oskarovac | Mikser filmskog zvuka, Warner Bros. Studios (NY, USA)

23.11.2019. | 17:00 – 18:30 | online

Skip je mikser filmskog zvuka baziran u Njujorku, u Warner Bros studijima. Dobitnik je Oskara za film „Gravity“ iz 2013. godine, kada je dobio i dve nominacije u istim kategorijama za „Inside Liewyn Davis“ i „Roma“. Pre toga, triput je bio nominovan za Oskara i to: Best Sound Mixing and Best Sound Editing za rad na „No Country for Old Men“ i 2011. u istim kategorijama za film „True Grit“.

Veliki broj drugih nagrada su njegovi radovi nizali tokom decenija, a sam Skipov portfolio je “težak” nekoliko dobrih skrolova na IMDB-u

Proteklih decenija, sarađivao je sa nekim od najvećih filmskih reditelja, uključujući Martina Skorsezea, Majkla Mura, Darena Aronofskog, Alfonsa Kuarona i veoma često sa Braćom Koen.

Otkako je Dolby Atmos tehnologija zaživela u mnogim bioskopima na Zapadu, pa i u svetu, Skip je zajedno sa rediteljima radio na kreativnoj upotrebi velikog broja diskretnih kanala sa specifičnom konfiguracijom zvučnika u prostoru. Poznat je kao doprinosilac važnih promena u jeziku filma, koje polaze od kreativnog pristupa miksovanja zvuka.

Sumali Montano (Sumalee Montano)

Glasovna glumica

23.11.2019. | 20:00 – 21:30 | online

Na putu ka svojim ciljevima, Audio Forum mora da se bavi zvukom u medijima sa različitih aspekata, ne samo sa strane produkcije. Kako bismo uopšte razumeli zašto i na koji način audio profesionalci rade svoj posao, moramo se pozabaviti svime onime što taj posao sačinjava. Prema tome, razumeti posao jednog glumca, posebno ako glumi samo glasom, od presudne je važnosti za kvalitet izlaznog rezultata procesa dizajna zvuka.

Sumali Montano je glumica sa izuzetno obimnim portfoliom. Primetićete da su njene uloge mahom u TV serijama i video igrama, što je vrlo uobičajeno za glasovne glumce – potreban je ipak poseban profil ličnosti i profesionalnog angažmana da bi se podmirivali toliko specifični poslovi. I naravno, još luđe ukoliko ste u „prethodnom profesionalnom životu“ bili investicioni bankar!

Poznata je po ulogama u igrama: Ghost of Tsushima, Return to Monkey Island, Star Wars serijalima, Anthem, World of Warcraft.

U TV svetu, Sumali se pojavljivala u naslovima poput: ER, Grey’s Anatomy, Spider Man, Star Trek: Picard, Star Wars Resistance, Kung Fu Panda, How to get Away With Murder, Transformers Prime.

Dejan Todorović

Direktor, inženjer akustike i audiotehnike, Dirigent Acoustics (Beograd)

24.11.2019. | 13:00 – 16:00 | na licu mesta

Dejan Todorović je osnivač i direktor kompanije Dirigent Acoustics, koja se od 2007. godine bavi pitanjima akustičkog dizajna prostorija, zaštite od buke, zvučne izolacije, dizajna i implementacije audio sistema.

Radna istorija Dirigent Acoustics-a zasniva se na uspešnim projektima mapiranja i ublažavanja buke u javnom prostoru, akustičke obrade raznih enterijera i projektovanja audio sistema u okviru raznih poslovnih jedinica. Neki od primera: Zgrada novog terminala aerodroma Nikola Tesla, Strateško mapiranje buke većih puteva u Srbiji, Barijere za zaštitu od buke na autoputu u blizini bloka 28.

Dejan je trećeg, bonus dana Audio Foruma 2019 na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu učesnicima konferencije održao radionicu merenja i kalibracije nivoa zvučnih pritisaka na mestu slušanja u studijskim uslovima.

Ekipa posetilaca koja je imala snage za pažljivo slušanje naučila je kako ispravno da rukuje mernom aparaturom i kojim načelima da se vode prilikom kalibracije sistema za reprodukciju zvuka.

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo. Više detalja možete naći u našoj politici privatnosti.