Audio Forum 2013

17, 21 i 24.5.2013 | Fakultet dramskih umetnosti
Dejan Pejović, tada docent na Katedri za snimanje i dizajn zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, bavio se temom snimanja muzike. Oko 2013. godine, već je bio zadužen za najmanje tri predmeta koji se tiču te teme. Njegovi časovi upamćeni su kao zabavni, izuzetno dobro sistematizovani i veoma praktični.

Vremenom nastala je potreba da se studentima Katedre omogući da dalje kontekstualizuju naučeno, pa je osmišljen sistem „tribina“ gde bi se pravio kontakt direktno sa ljudima iz industrije. Tako su tri dana prvog Audio Foruma sadržala po jedno predavanje, u okviru kojih su studenti neposredno razgovarali o poslu muzičkog producenta.

Novi projekat Audio Forum pokrenulo je udruženje Masiv, na čelu sa Dejanom, a takođe u saradnji sa Danicom Bojić, Dinom Dolničarom i Bojanom Antunovićem, uz pomoć sredstava Ministarstva kulture i informisanja.

Grupa od dvadesetak studenata posvedočila je rađanju prve, ubuduće jedine godišnje konferencije iz oblasti audio produkcije u Srbiji.

Predavači

Boris Krstajić

Muzički producent

17.5.2013 | 12:00 - 14:00 | na licu mesta

Boris je svoju muzičku karijeru započeo krajem devedesetih godina kao aranžer i producent albuma tada mlađe generacije pop autora. Početkom dvejhiljaditih godina, realizuje autorsku muziku u okviru projekta pod nazivom „Speed Limit“, čime se etablira kao najprominentniji autor elektronske muzike u Srbiji.

Krstajiću su usledile saradnje sa značajnim imenima pop muzike domaće scene, ali istovremeno pokušava da iskorači prema internacionalnoj elektro-pop sceni.

Godine 2012, to se obistinilo, kada je zvanično objavljen singl „Ma Cherie“ u saradnji sa DJ Antoine-om. Pesma je dostigla platinasti tiraž u više evropskih zemalja i bila u top 10 na listama elektronske pop muzike u Austriji, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rusiji, Slovačkoj i Švajcarskoj.

Kao aranžer i producent, Boris je sarađivao sa priznatim srpskim pop izvođačima kao što su: Aleksandra Radović, Ana Štajdohar, Miligram, Zana, Madame Piano, Saša Vasić.

Boris Krstajić je prvi predavač u istoriji Audio Foruma!

Aleksandar Saša Habić

Muzički producent

21.5.2013 | 12:00 - 14:00 | na licu mesta

Sa sigurnošću kažemo da je Habićev uticaj na muzičku produkciju kljlučan. Redefinisao je ulogu muzičkog producenta na prostorima bivše Jugoslavije! Njegovo ime najčesće se vezuje za mnoge albume realizovane u kultnom Studiju 5 Radio Beograda. Pri produkcijskoj kući PGP-RTB, osnovane 1958. godine, dugo je bio zaposlen kao muzički producent. Habić je, dakle, bio pripadnik generacije muzičara koja je promenila shvatanje pop-rok muzike na ovim prostorima. Otvorio je put prema novom pristupu muzičkim aranžmanima i produkciji, po uzoru na tadašnje svetske muzićke trendove.

U svojoj bogatoj i dugačkoj karijeri, Saša je sarađivao sa najpoznatijim izvođačima i grupama bivše Jugoslavije poput: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Riblja čorba, Van Gog, Rambo Amadeus, Piloti, Zana, Galija, Smak, YU grupa, Kerber, Jakarta, U škripcu, Željko Bebek, Oktobar 1864.

Habić je producirao pesmu sa najvećim brojem izvođača u istoriji jugoslovenskog pop-roka, „Za million godina“ (1985), doprinos tadašnjem pokretu „Band Aid“, koji je radio na podizanju svesti o postojanju potrebe za pomoć Etiopiji.

Vojislav Voja Aralica

Muzički producent

24.5.2013 | 12:00 - 14:00 | na licu mesta

Kažu da je trenutno najuposleniji muzički producent u Srbiji! Ima više od 50 albuma iza sebe, nekih i najprodavanijih na ex-YU teritoriji. Pored najboljih studija na ovim prostorima, gradio je karijeru radeći u nekima od najboljih svetskih studija: Real World Studios, Abbey Road, Studio de la Grande Armée, Metalworks Studios, NRG, Metropolis, Strongroom. Real World Studios, Abbey Road, Studio de la Grande Armée, Metalworks Studios, NRG, Metropolis, Strongroom.

Voja je samouki muzičar bez formalnog obrazovanja koji je profesionalnu karijeru započeo sa svojih 16 godina života. Kao cenjeni producent, aranžer, kompozitor i izvođač, doprineo je stvaranju velikog broja filmskih numera, mjuzikala i TV reklama.

Producirao je muziku za filmove svetskog reditelja Emira Kusturicu. Sarađivao je sa najznačajnijim autorima i grupama na ovim prostorima: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Van Gog, Električni orgazam, Bilja Krstić i Bistrik, Frajle, Dejan Cukić. Stalni je član grupe Kolja i grobovlasnici.

Organizatori Audio Foruma posebno se zahvaljuju Voji na podršci koju nesebično pruža od osnivanja do danas. Voja je ujedno i počasni član Audio Forum ekipe!

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) radi Vašeg lakšeg pretraživanja. Možete pronaći više informacija na našoj politici privatnosti.