Audio Forum 2016

13.4.2016 | Fakultet dramskih umetnosti
12. - 15.12.2016 | Fakultet dramskih umetnosti
Podela Audio Foruma na dva dela 2015. godine vratila je dobre rezultate. Ako se zbivanje rasporedi na po pola godine, lakše se stekne utisak da naredno izdanje nije daleko. Takav pristup primenjen je i na Audio Forumu 2016, sa idejom da prva polovina godine samo najavi šta sledi u drugoj.

Iako je u aprilu 2016. godine održano samo jedno predavanje, odlično je što je Rašad Beker mogao da bude sa nama na licu mesta. Time smo poseban akcenat stavili na ono što sledi krajem godine – nekoliko intenzivnih sesija sa velikanima našeg posla iz Holivuda, zajedno sa domaćom podrškom.

Ovo je bio prvi put da se u okviru programa Audio Foruma našlo više od dva eksperta sa holivudskim ili komparabilnim iskustvom iz inostranih produkcija. S obzirom na rekordnu posećenost, Audio Forum je 2016 postavio etalon za dalji razvoj. Kladimo se da je publika osetila isto.

Predavači

Rašad Beker (Rashad Becker)

Mastering Engineer, Clunk (Berlin, Germany)

13.4.2016 | 11:00 - 13:00 | na licu mesta

Rašad je mastering inženjer nastanjen u Berlinu, koji se dominantno bavim masterovanjem elektronske muzike za vinil. U trenutku održavanja Audio Foruma 2015, njegov rad brojao je oko 1200 dela elektronske muzike nad kojima je radio završnu obradu.

Iako je angažovan pri Basic Channel’s Dubplates & Mastering studiju, Rašad je uspostavio svoj studio u Krojcbergu pod imenom „Clunk“ koji je bio okosnica, inicijalni zamajac za izdavačku kuću PAN 2013. godine albumom „Traditional Music of Notional Species Vol. 1“.

Becky Sullivan

Supervizorka montaže zvuka i ADR montažerka, Universal Studios (Orlando, FL)

12.12.2016 | 19:00 - 21:30 | video poziv

S​upervizorka montaže zvuka (Supervising Sound Editor) Beki Saliven, nominovana je za nagradu Oskar u kategoriji Best Achievement in Sound Editing za film „Unbroken“ 2014. godine. Time, Beki je postala peta žena ikada nominovana za Oskara u Sound Editing kategoriji! Pored ovih nominacija, dobitnica je BAFTA nagrade za rad na filmu „The Fugitive“.

Trenutno vodi sektor montaže zvuka giganta filmske produkcije Universal Studios, a ima i Supervising Sound Editor ulogu u Sony Pictures Studios.

U svet zvuka ušla je fokusirana na ADR (Automatic Dialogue Replacement) i ubrzo postala ekspert u toj oblasti radeći na fimovima kao što su „RoboCop“ i „The Fugitive“.

Kao supervizorka montaže zvuka, bavila se ozvučavanjem velikih holivudskih naslova: Ghostbusters, The Big Short, Fifty Shades of Grey.

Ljubinko Gordić

Dizajner zvuka i autor, RTS (Beograd)

13.12.2016 | 12:00 - 14:00 | na licu mesta

Ljubinko je završio je osnovne studije Snimanja i dizajna zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti 2007. godine. Veliki deo svoje karijere proveo radeći kao dizajner zvuka na televiziji RTS (Radio-televizija Srbije), vremenom se profilišući u oblasti realizacije živog programa. To su, u najvećoj meri, snimanja i prenosi muzičko-scenskih dela i sportskih događaja.

Zajedno sa kolegom Zdravkom Maljkovićem, na Audio Forumu 2016 održao je radionicu „Stereofonsko snimanje muzike“. Tom prilikom, Ljubinko i Zdravko predstavili su i knjigu koju su sačinili u koautorstvu, pod nazivom „Stereofonija – teorija i praksa“. Knjiga je jednom delu publike podsetnik, a drugom delu priručnik u profesionalnim izazovima koji ih očekuju, sa ciljem da se ovaj posao približi novim generacijama.

Ljubinko je od 2017. godine docent na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, gde predaje na predmetima: Stereofonija i kreiranje zvučne slike, Dizajn zvuka-mediji, Postprodukcija umetničke muzike.

Zdravko Maljković

Dizajner zvuka i autor, RTS (Beograd)

13.12.2016 | 12:00 - 14:00 | na licu mesta

Zdravko Maljković završio je osnovne studije Snimanja i dizajna zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti 2009. godine, a u međuvremenu održavao kontinuitet karijere dizajnera zvuka na televiziji RTS (Radio-televizija Srbije), u oblasti realizacije živog programa. To su, u najvećoj meri, snimanja i prenosi muzičko-scenskih dela i sportskih događaja.

Zajedno sa kolegom Ljubinkom Gordićem, na Audio Forumu 2016 održao je radionicu „Stereofonsko snimanje muzike„. Tom prilikom, Zdravko i Ljubinko predstavili su i knjigu koju su sačinili u koautorstvu, pod nazivom „Stereofonija – teorija i praksa„. Knjiga je jednom delu publike podsetnik, a drugom delu priručnik u profesionalnim izazovima koji ih očekuju, sa ciljem da se ovaj posao približi novim generacijama.

Zdravko je od 2017. godine docent na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, gde predaje na predmetima: Snimanje zvuka, Snimanje muzike-solo instrumenti, Snimanje muzike-mali sastavi.

Alan Majerson (Alan Meyerson)

Mikser filmske muzike, Remote Control Productions (Santa Monica, CA)

13.12.2016 | 19:00 - 21:30 | video poziv

Jedan je od najznačajnih miksera filmske muzike modernog doba. Sa više od 200 urađenih filmova i više od 20 godina bavljenja filmskom muzikom, Majerson je beskrajan izvor saveta.

Pre ulaska u filmsku industriju, Majerson je imao i muzičku karijeru! Kao mikser popularne muzike radio je u najznačajnijim Njujorškim studijima, poput Hit Factory, miksajući čuvene svetske albume za zvezde kao što su Bob Dylan, Diana Ross, Bryan Ferry, New Order.

Alanovo ime najčešće se povezuje sa trenutno najtraženijim filmskim kompozitorom u Holivudu – Hansom Cimerom (Hans Zimmer), sa kojim sarađuje od početka svoje filmske karijere.

Najznačajniji radovi na filmu: Interstellar, Man of Steel, Iron Man, The Pirates of the Caribbean, Sherlock Holmes, A Game of Shadows, Inception, The Dark Knight, Kung-Fu Panda, Despicable Me, The Last Samurai, Gladiator.

Skot Geršin (Scott Gershin)

Supervizor montaže zvuka

15.12.2016 | 19:00 - 21:30 | video poziv

Tridesetogodišnja impresivna karijera ovog britansko-američkog supervizora montaže zvuka pokriva sve oblasti dizajna zvuka u audio-vizuelnom delu.

Skot Geršin je dobitnik devet Golden Reel nagrada koje se dodeljuju za izuzetan doprinos u montaži zvuka. Zatim, dobitnik je i najveće BAFTA nagrade za najbolji zvuk u filmu, a pregršt nominacija i drugih nagrada kao što su Emmy i TEC jasno govore o Skotovom profesionalnom radu.

Radio je na filmovima poput Nightcrawler, The Book of Life, Riddick, Pacific Rim, Star Trek, Shrek, American Beauty.

Skotov portfolio se posebno ističe zbog rada na dizajnu zvuka za sledeće video igre: Doom 2016, Epic Mickey, Gears of War, Resident Evil, Fable.

Skot predvodi tim kompanije Technicolor, svetskog tehnološkog lidera u oblasti multimedije i zabave, zadužen za zvuk u novim tehnologijama, sa posebnim akcentom na zvuku za VR.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) radi Vašeg lakšeg pretraživanja. Možete pronaći više informacija na našoj politici privatnosti.