Audio Forum 2017

20. - 23.12.2017 | Fakultet dramskih umetnosti
Na Audio Forumu 2017, poslednji put je u nekoliko dana servirano po jedno predavanje dnevno. Sam obim dotadašnjih zbivanja predstavljao je ograničenja – publiku su činili većinom studenti FDU, domet promotivne kampanje bio je mali, a u okolini FDU nema mnogo pešačkog prometa.

U tematskom smislu, Audio Forum 2017 bio je kompletan: muzička produkcija, prezentacija proizvoda, muzički biznis i radionica. Takav sled događaja predstavljao je model za realizaciju budućih izdanja, što je za kasnije osamostaljivanje događaja bilo ključno.

Nastavljena je tradicija ugošćavanja velikana naše industrije. Ali takođe, na FDU je uveliko bio prisutan jedini Slate DRS primerak u Srbiji, što je učinilo radionicu posebno značajnom. Može se posmatrati kao retka prilika gde učesnici, zajedno sa stručnim kadrom, ocenjuju tržišnu isplativost proizvoda koji je toliko „gimmicky“ da je njegova nabavka u startu bila veliki rizik. Nadamo se da je Steven Slate toga i svestan.

Predavači

Endru Šeps (Andrew Scheps)

Gremijevac | Muzički producent

20.12.2017 | 18:00 - 20:00 | video poziv

Endru Šeps je snimatelj, mikser muzike i muzički producent. Trostruki je dobitnik muzičke nagrade Gremi i to u sledećim kategorijama:

  1. Best Reggae Album za „Fly Rasta“ izvođača Ziggy Marley,
  2. Album Of The Year za „21“ izvođačice Adele,
  3. Best Rock Album za „Stadium Arcadium“ izvođača Red Hot Chilly Peppers.


Podjednako je uspešan u različitim muzičkim žanrovima, o čemu govori lista albuma na kojima je učestvovao. Među njima su albumi izvođača poput: Adele, Beyoncé, Black Sabbath, Lana Del Rey, Lady Gaga, Red Hot Chilly Peppers, Bon Jovi, Neil Diamond, Metallica, Manu Chao, U2.

Jedna stvar u vezi sa Endruom je posebno interesantna – radi isključivo „in-the-box“, tj. sve realizuje unutar računara i ne koristi nikakve eksterne uređaje. Takav pristup mu omogućava da radi paralelno na više različitih projekata i bude pokretljiv.

Endru je nedavno svoj studio iz Los Anđelesa preselio u Monnow Valley u Velikoj Britaniji.

Kii Three prezentacija

21.12.2017 | 17:00 - 19:00 | na licu mesta

Gosn Srđan Krga, zastupnik kompanije Kii Audio predstavio je revolucionarni model zvučnika „Three“.

Jedinstvenim, do sada neviđenim konstrukcijskim rešenjem, inženjeri kompanije Kii osmislili su „Active way focusing“ tehnologiju uspevši da, korišćenjem više različito pozicioniranih zvučnika unutar zvučne kutije, emituju fazno i vremenski potpuno koherentan talas. Time je moguće postići savršenu usmerenost zvučnika čak i na najnižim učestanostima.

Takođe, korišćenjem inovativnih materijala za konstrukciju zvučnih kutija i digitalnog procesiranja audio signala, ovi zvučnici nude potpuno ravnu frekvencijsku karakteristiku što je od izuzetne važnosti kada je u pitanju kritičko slušanje.

Džordž Hristopulos (George Christopoulos)

Music Agent, OTICONS Productions Ltd. (Sofia, Bulgaria)

22.12.2017 | 17:00 - 19:00 | video poziv

Iako je godine svoje karijere proveo kao dizajner i producent/organizator umetničkih i korporativnih događaja, Džordž je oko 2005. godine odlučio da postane agent u muzičkoj industriji. Tako je te godine stupio u kontakt sa kompozitorom Šigeruom Umebajašijem, kome je Džordž bio „prvi Evropljanin koji ga je ikada kontaktirao“, i pivotirao karijeru kako je i želeo mnogo pre toga. Od 2010. godine važi za jednog od najenergičnijih agenta za kompozitore, konsultanata i edukatora u Evropi.

Njegova kompanija, Oticons, osnovana je kako bi se upravo tom delatnošću bavila, tzv. Talent Agency for Film Composers, koja danas posluje na međunarodnom tržištu. A budući da su evropska kompanija, usredsređeni su na rad sa nezavisnim filmmejkerima.

Oticons je vremenom zastupala više od trideset kompozitora šesnaest različitih nacionalnosti (od čega je trinaest iz Evrope). Takođe zastupaju orkestratore, aranžere, montažere muzike, supervizore muzike za film, TC, radio, video igre, online medije i multimedijalne događaje.

Vojislav Voja Aralica

Muzički producent

23.12.2017 | 17:00 - 20:00 | na licu mesta

Kažu da je trenutno najuposleniji muzički producent u Srbiji! Ima više od 50 albuma iza sebe, nekih i najprodavanijih na ex-YU teritoriji. Pored najboljih studija na ovim prostorima, gradio je karijeru radeći u nekima od najboljih svetskih studija: Real World Studios, Abbey Road, Studio de la Grande Armée, Metalworks Studios, NRG, Metropolis, Strongroom.

Voja je samouki muzičar bez formalnog obrazovanja koji je profesionalnu karijeru započeo sa svojih 16 godina života. Kao cenjeni producent, aranžer, kompozitor i izvođač, doprineo je stvaranju velikog broja filmskih numera, mjuzikala i TV reklama.

Producirao je muziku za filmove svetskog reditelja Emira Kusturicu. Sarađivao je sa najznačajnijim autorima i grupama na ovim prostorima: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Van Gog, Električni orgazam, Bilja Krstić i Bistrik, Frajle, Dejan Cukić. Stalni je član grupe Kolja i grobovlasnici.

Organizatori Audio Foruma posebno se zahvaljuju Voji na podršci koju nesebično pruža od osnivanja do danas. Voja je ujedno i počasni član Audio Forum ekipe!

Na Audio Forumu 2017, Voja je održao radionicu pod nazivom „Specifičnosti rada sa izvođačima sa akcentom na vokalne izvođače“.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) radi Vašeg lakšeg pretraživanja. Možete pronaći više informacija na našoj politici privatnosti.