Audio Forum 2015

21.4.2015 | Fakultet dramskih umetnosti
16. - 18.10.2015 | Gradska skupština i MŠ "Stanković"
19. - 21.10.2015 | Fakultet dramskih umetnosti
U mnogim slučajevima, letnja i zimska izdanja događanja imaju smisla na više načina – ostavljate mogućnost da govornike dovedete na lice mesta, prilagodljiviji ste tuđim rasporedima, a manja je šansa da publika zaboravi na događaj.

Čuveno gostovanje Berklija u Beogradu 2009. godine napravilo je opštu pometnju na muzičkoj sceni, te smo nekoliko godina kasnije u prvoj polovini 2015. pričali sa Gojkom Damjanićem, asistentom direktora Berklija za prijem novih studenata. Time je uzbuđenje oko Audio Forum sezone počelo da raste i kulminiralo je, tradicionalno, krajem te godine.

Po prvi put u istoriji Audio Foruma, kao gost se pojavljuje zvezda međunarodne muzičke scene – Dejv Pensado, muzički producent i dobitnik Gremija za „I Am… Sasha Fierce“ (2010) u kategoriji Album Of The Year.

Na Audio Forumu 2015 otpočeta je tradicija gostovanja velikana izvan područja bivše Jugoslavije, naročito onih sa najvišim priznanjima u našoj industriji. Događaj je bio slobodan i otvoren za posete.

Predavači

Gojko Damjanić

Campus Coordinator, Berklee College of Music in Boston, MA

21.4.2015 | 16:30 - 18:00 | na licu mesta

Kao asistent direktora Berklija za prijem novih studenata, Gojko Damjanić, koji je na Berkliju diplomirao kompoziciju i dirigovanje, zaslužan je i za održavanje Berkli audicija u Beogradu. One su omogućile da određeni broj naših talenata upiše ovaj prestižni muzički univerzitet.

Damjanić dobro poznaje kretanja u američkoj muzičkoj industriji i idealan je bio sagovornik za one koji bi hteli da se oprobaju na svetskoj muzičkoj sceni. Takođe, kao dugogodišnji predstavnik Berklija u saradnji sa ostalim svetskim univerzitetima, Gojko je izneo jasan presek edukativnog sistema većine poznatih muzičkih univerziteta, kako u Americi tako i u Evropi, gde je često i gostujući predavač.

U trenutku gostovanja na Audio Forumu 2015, bavio se bavi konsaltingom u oblasti obrazovanja u SAD.

Ljubinko Gordić

Dizajner zvuka i autor, RTS (Beograd)

16. - 18.10.2015 | 16:30 - 18:00 | na licu mesta

Ljubinko je završio je osnovne studije Snimanja i dizajna zvuka na Fakultetu dramskih umetnosti 2007. godine. Veliki deo svoje karijere proveo radeći kao dizajner zvuka na televiziji RTS (Radio-televizija Srbije), vremenom se profilišući u oblasti realizacije živog programa. To su, u najvećoj meri, snimanja i prenosi muzičko-scenskih dela i sportskih događaja.

Zajedno sa kolegom Zdravkom Maljkovićem, na Audio Forumu 2016 održao je radionicu „Stereofonsko snimanje muzike“. Tom prilikom, Ljubinko i Zdravko predstavili su i knjigu koju su sačinili u koautorstvu, pod nazivom „Stereofonija – teorija i praksa“. Knjiga je jednom delu publike podsetnik, a drugom delu priručnik u profesionalnim izazovima koji ih očekuju, sa ciljem da se ovaj posao približi novim generacijama.

Ljubinko je od 2017. godine docent na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, gde predaje na predmetima: Stereofonija i kreiranje zvučne slike, Dizajn zvuka-mediji, Postprodukcija umetničke muzike.

Tokom Audio Foruma 2015, Ljubinko je grupi posetilaca događaja držao radionice snimanja muzike u okviru „Šopen Festa“, i to:

  • 16.10. – Koncert mladih talenata – prvonagrađenih na beogradskom Šopen Festu od 2012-2015
  • 17.10. – Klavirski maraton „Šopenu u čast“ „Šopenu u čast“
  • 18.10. – revijalni deo Šopen Festa

Dejv Pensado (Dave Pensado)

Gremijevac | Muzički producent i podkaster

19.10.2015 | 19:00 - 21:30 | video poziv

Dejv Pensado je dobitnik prestižne muzičke nagrade Gremi 2008. godine za miks albuma „Growing Pains“ izvođačice Mary J Blige, koju dodeljuje američka The Recording Academy, za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji.

Karijeru je započeo u Atlanti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, radeći kao inženjer živog i studijskog zvuka. Godine 2011, zajedno sa Herbom Trevikom, pokreće nedeljni internet video serijal, kolažnog tipa, pod nazivom „Pensado’s Place“. Zatim, realizuje i internet stranicu koja postaje pravi edukativni portal za sve zainteresovanje za oblast muzičke industrije.

Stoga, nije slučajno da preko stotinu i dvadeset škola u celom svetu u svojoj nastavi koriste Pensado’s Place kao obrazovni materijal!

Pensado je sarađivao sa najvećim svetskim imenima pop muzike. Samo neki od njih su Michael Jackson, Kelly Clarkson, AfroJack, Beyoncé, Elton John, Christina Aguilera, Jill Scott, Mariah Carey, Mary J. Blige, Black Eyed Peas, Justin Timberlake, Destiny’s Child, Pussycat Dolls, Pink.

Na Audio Forumu 2015, Dejv je održao predavanje na temu „Miksovanje muzike“.

Bobi Ovsinski (Bobby Owsinski)

Muzički producent, bloger i autor

29.10.2015 | 19:00 - 21:30 | video poziv

Bobi je veteran muzičke industrije koji se oprobao u skoro svim njenim segmentima. Među prvima je „uronio“ u svet surround zvuka u postprodukciji muzičkih koncerata. Učestvovao je u radu na preko 100 DVD izdanja koncerata u formatu zvuka 5.1 i to za izvođače poput: The Who, Willie Nelson, Neil Young, Iron Maiden, The Ramones, Chicago i drugih.

Bobi je takođe jedan od najprodavanijih autora knjiga koje se bave tematikom muzičke industrije. Izdao je 23 knjige od kojih su najpoznatije „Mixing Engineer’s Handbook“, „The Recording Engineer’s Handbook“, i „Music 4.1: A Survival Guide for Making Music in the Internet Age“.

Stalni je dopisnik najvećih časopisa iz oblasti zvuka. Redovno piše članke za: Surround Professional, EQ, Billboard, Film&Video, Hollywood Reporter, Mix, Grammy Magazine, Electronic Musician.

Njegov internet blog „Bobby’s Big Picture Music Production Blog“ jedan je od najposećenijih u industriji, sa preko 5 miliona pregleda.

Na Audio Forumu 2015, Bobi je održao predavanje na temu „Novi trendovi u muzičkoj industriji“.

Vojislav Voja Aralica

Muzički producent

21.10.2015 | 15:00 - 17:00 | na licu mesta

Kažu da je trenutno najuposleniji muzički producent u Srbiji! Ima više od 50 albuma iza sebe, nekih i najprodavanijih na ex-YU teritoriji. Pored najboljih studija na ovim prostorima, gradio je karijeru radeći u nekima od najboljih svetskih studija: Real World Studios, Abbey Road, Studio de la Grande Armée, Metalworks Studios, NRG, Metropolis, Strongroom.

Voja je samouki muzičar bez formalnog obrazovanja koji je profesionalnu karijeru započeo sa svojih 16 godina života. Kao cenjeni producent, aranžer, kompozitor i izvođač, doprineo je stvaranju velikog broja filmskih numera, mjuzikala i TV reklama.

Producirao je muziku za filmove svetskog reditelja Emira Kusturicu. Sarađivao je sa najznačajnijim autorima i grupama na ovim prostorima: Bajaga i instruktori, Zdravko Čolić, Van Gog, Električni orgazam, Bilja Krstić i Bistrik, Frajle, Dejan Cukić. Stalni je član grupe Kolja i grobovlasnici.

Organizatori Audio Foruma posebno se zahvaljuju Voji na podršci koju nesebično pruža od osnivanja do danas. Voja je ujedno i počasni član Audio Forum ekipe!

Na Audio Forumu 2015, Voja je održao radionicu na temu „Pristupi u produkciji muzičkog albuma“.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) radi Vašeg lakšeg pretraživanja. Možete pronaći više informacija na našoj politici privatnosti.