Audio Forum 2018

16. - 17.11.2018 | Kulturni centar "Parobrod"
18.11.2018 | Fakultet dramskih umetnosti
Godine 2018, Audio Forum je ušao u novo doba svog postojanja. Nakon čitavih pet godina života u udobnosti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, događaj je izmešten i učinjen dostupnim značajno široj publici nego ikada ranije. Počele su reklame, organizaciona ekipa je pretrpela promene, krenula su unapređenja vizuelnog identiteta, uvođenje izlagača, pa i sveobuhvatno naprednije tehničke realizacije.

Srbija je dobila pro-audio događaj kakav je oduvek zasluživala, partneri su uspostavili novi kanal komunikacije svojih poslovnih poruka, a publika se počela pretvarati u zajednicu.

Kako je srpska audio zajednica ipak veoma mala, značajan trud je bio neophodan i od same publike. Izaći iz svojih mračnih studija, hladnih filmskih setova, rigidnih broadcast sistema i haotičnih live sound okolnosti te zatim skupiti se na jedno mesto – uopšte nije bilo lako. Nikome.

Ipak, prvi nezavisni Audio Forum odisao je čistim entuzijazmom i potrebom da se takvi susreti nastave. Tog toga trenutka nadalje, više se nismo osvrtali. Samo pogled napred.

Predavači

Leri Sajder

Organizator, The School of Sound i predavač, Goldsmiths Univerzitet (London, UK)

16.11.2018 | 17:00 - 18:00 | na licu mesta

Leri je stari prijatelj i poznanik ekipe Audio Foruma. Od 1998. godine organizuje The School of Sound simpozijum – bijenalni četvorodnevni događaj koji istražuje kreativnost zvuka u umetnosti i medijima, sa posebnim naglaskom na filmu i ekranskim umetnostima. Svako izdanje događaja realizuje sa svojom suprugom Dajen Frimen Sajder, bivšom televizijskom producentkinjom.

Izuzetno je aktivan član britanske zajednice umetnika zvuka u medijima. Štaviše, dok se čeka na naredni School of Sound, pregršt Lerijevih događaja desi se u međuvremenu!

Nekadašnji je Head of Post-production at National Film and Television School (NFTS), izuzetno cenjene evropske škole koja nimalo nije strana srpskim studentima.

Na Audio Forumu 2018, Leri je održao keynote govor i uspostavio opšti ton događaja te godine. Veoma smo zahvalni na svakoj njegovoj podršci, pogotovo što nas je izlistao na The School of Sound biltenu 2018. godine, rame uz rame sa sličnim događajima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Aldo Lamana (Aldo Lamanna)

Product Specialist, MI & Professional Audio, Steinberg Media Technologies

16. i 17.11.2018 | 18:30 - 19:30 i 13:30 - 14:30 | na licu mesta

Audio Forum gaji veoma dobre odnose sa kompanijom Steinberg. Ipak, tek 2018. godine smo uspeli da ih priključimo glavnom programu Audio Foruma! Tom prilikom, uživali smo u prezentacijama jednog odličnog momka iz Venecuele.

Aldo Lamana je Product Specialist, MI & Professional Audio at Steinberg Media Technologies – momak koji propoveda reč Steinberg-ovu po svetu. Na Audio Forumu 2018 održao je čak dva predavanja: o ADR solucijama i integraciji Nuendo-a sa WWISE-om (softvera za implementaciju zvuka u video igre).

Rad u Steinberg-u je logičan nastavak dotadašnje Aldove karijere. Pre dolaska iz Venecuele u Nemačku 2012. godine, radio je sa zvukom uživo i u studiju, a nakon preseljenja – kao muzičar, asistent u studijima i kao mastering inženjer. Za Steinberg radi od 2014. godine gde se razvijao kao Product Specialist u postupcima prodaje i izvoza.

Aldo je veliki prijatelj Audio Foruma, te budite sigurni da ćemo se često viđati sa njim!

Aldo je na Audio Forumu 2018 održao dva predavanja:

  • O korišćenju specijalizovanih alata za ADR u softveru Steinberg Nuendo
  • O korišćenju specijalizovanih alata za rad u procesu razvoja video igara i vezi sa midlverom WWISE, pomoću softvera Steinberg Nuendo

Mark Manđini (Mark Mangini)

Oskarovac | Supervizor montaže zvuka

16.11.2018 | 20:00 - 21:30 | video poziv

Audio Forum od 2018. godine konačno može da se pohvali da je bio domaćin predavanja jednog Oskarovca – Marka Manđinija. Dobitnik je Oskara 2015. godine u kategoriji Best Sound Editing za rad na filmu „Mad Max: Fury Road“, zajedno sa Dejvidom Vajtom. Best Sound Editing for his work on „Mad Max: Fury Road“, along with David White.

Kako dobiti Oskara? Pa ovako: Mark ima preko 125 filmova iza sebe, dizajnirao je zvuk za lava Lea sa MGM najavnih špica, pet nominacija je imao pre nagrade, u stanju je bio da se danima smrzava u hladnjači da bi snimio pet minuta graktanja pingvina.

Kad smo već kod prethodnih Markovih nominacija, evo istorije: Star Trek IV: The Voyage Home (1986), Aladdin (1992), The Fifth Element (1997), Mad Max: Fury Road (2015), Blade Runner 2049 (2017).

Dvoipočasovno Markovo predavanje na Audio Forumu 2018. slušalo je skoro 70 duša u istom prostoru, bez daha. Verujemo da su apsolutno svi tog hladnog novembra svi napustili prostoriju zauvek promenjeni, svesniji toga šta je potrebno uraditi da bismo bili vrhunski stručnjaci u nekoj oblasti.

Ben Minto

Audio direktor, EA DICE (Stokholm, Švedska)

17.11.2018 | 13:30 - 15:30 | video poziv

Video igre – omiljeni medij Milenijalaca i generacija posle njih. Audio Forum jeste u svojoj istoriji nastojao da ovaj medij uvrsti u redovan program, ali je ipak 2018. godina bila prekretnica, sa čak tri predavanja na temu video igara.

Ključno od ova tri predavanja održao je Ben Minto, audio direktor u EA DICE-u. Pored toga što je divan čovek, koji štaviše sam nudi da drži predavanja na daljinu (ne voli putovanja avionom), ima veoma zavidan portfolio. Ben je od 1999. do danas radio na raznim naslovima iz serijala poput Burnout, Need for Speed, Battlefield, Mirror’s Edge, Medal of Honor, Star Wars. Gotovo sve što je DICE ponudio u poslednjih 20 godina, sadrži rezultate Benovog mukotrpnog rada.

Ben ima tu sreću da deli radno mesto sa svojom suprugom Mari Saastamoinen Minto, Lead Sound Designer-kom ovog uspešnog, gotovo tri decenije starim studijom. Uspeh većine serijala na kojima je radio deli upravo sa Mari!

Ben Minto je osoba koju ćemo često viđati oko Audio Foruma. Možda ga nagovorimo da nas jednom i lično poseti!

Maksimilijen Simar-Poarije (Maximilien Simard-Poirier)

Sound Designer/Product Expert – Developer Relations, Audiokinetic

17.11.2018 | 16:30 - 17:30 | video poziv

U nadi da smo dobro transkribovali njegovo ime sa francuskog (a vala jesmo, nekome od nas je mama profesorka francuskog), predstavljamo vam – Maksa! Govorio je na Audio Forumu 2018 video pozivom iz Montreala, ispred kompanije veoma značajne za praktikante dizajniranja zvuka za video igre – Audiokinetic, sa proizvodom WWISE.

Maks je Sound Designer/Product Expert – Developer Relations u kompaniji Audiokinetic – pomaže gejm developerima oko licenciranja i upotrebe WWISE-a koji koriste u svojoj produkciji. Razgovarali smo o upotrebi WWISE-a i dobrim praksama u implementaciji zvuka u video igre, što smatramo posebno značajnim za posetioce Audio Foruma kojima je ova oblast i dalje nedovoljno istražena.

Maksova karijera sa zvukom počinje oko 2010. godine, nakon upisivanja „Electroacoustic Studies“ programa Konkordija univerziteta, te potom i programa „Digital Music“ na Univerzitetu u Montrealu. Godine 2017, Maks se pridružuje kompaniji Audiokinetic kao Sound Designer – Developer Relations kao osoba na raspolaganju audio zajednici za konsultacije prevashodno oko WWISE audio midlvera.

Nikola Divić

CEO, Soniq

17.11.2018 | 17:30 - 18:30 | na licu mesta

Nikola je mladi biznismen, poznat kao stvaralac jedne od prvih srpskih kriptovaluta – GameCredits. Godinama se bavi softverskim inženjerstvom, a sa preduzetništvom počeo je u vreme GameCredits-a, kao investitor u kriptovalute. Stvorivši time velilki entuzijazam prema blokčejn (blockchain) tehnologiji, rodio se Soniq Project.

Soniq Project je radio na tome da svi slobodno mogu učestvovati u takmičenju muzičkih talenata – kao publika, kao sponzori ili kao takmičari, u proizvodu koji je Soniq razvijao. Centralni motiv je bio eliminisanje frikcije tradicionalnih takmičenja – politička ostrašćenost, senzacionalizam, prljava igra. Soniq Stars bio je platforma u povoju sagrađena na blokčejn tehnologiji u kojoj bi se kao valuta koristio Soniq Token, obezbedivši fer-plej i šansu svima da se takmiče iskljlučivo sopstvenim veštinama.

Zaključno sa nagradnom Instagram kampanjom u kojoj su pozvali neafirmisane muzičare da objave snimke svojih raznih muzičkih interpretacija, Soniq Project je izdahnuo. Za dobre ideje, ponekad je potrebno i malo sreće.

Nadamo se da će Soniq Project, jedan od sponzora Audio Foruma 2018, jednoga dana ponovo svirati.

Silvija Mesi (Sylvia Massy)

Muzički producent

17.11.2018 | 18:30 - 20:30 | video poziv

Prešarmantna i u svakom pogledu izuzetna Silvija Mesi, bila je jedan od vodećih predavača Audio Foruma 2018. Sala UK Parobroda bila je prepunjena; štedelo se na vazduhu kako bi se duže ostalo na predavanju jedne od najvećih muzičkih producentkinja na planeti.

Silvijin rad pamti se po radu sa bendovima Tool, System of a Down, Red Hot Chilli Peppers, izvođačima Prince, Bjork, Johnny Cash. Nećemo zaboraviti priču o radu sa Prince-om: „Ubijem se od posla da mu pustim šta sam napravila, a on samo izleti iz studija sa nekom ženskom i ode.“

Silvija je rodonačelnica krajnje nekonvencionalnih tehnika snimanja zvuka: propuštanje audio signala kroz krastavac, krompir, sijalicu; snimanje zvuka bubnja kroz razna creva, smeštanje audio režije i benda u istu prostoriju i slično.

Karijeru je započela u studijima Tower Records, Larrabee Sound, Sound City Studios, ali danas Silvija živi i radi u Oregonu. Veoma su poznate njene saradnje sa Rikom Rubenom, sa kojim je snimala bendove poput Slayer, Danzig, Ghetto Boys. Gostovanja u akademskom svetu, radionicama, raznim endorsement video klipovima na YouTube-u, pa čak i u Pensado’s Place podkastu, redovna su pojava!

Slate VRS prezentacija

18.11.2018 | 12:00 - 17:00 | na licu mesta

Slate Virtual Recording Studio (VRS) je sistem koji se sastoji od hardverskog I/O modula, specijalnih mikrofona, dva ekrana od 22 inča osetljiva na dodir i pratećeg softverskog paketa. Napravljen je sa idejom da se značajno pojednostavi i osavremeni interakcija sa virtuelnim studijskim okruženjima. Prateći middleware mapira funkcionalnosti vodećih DAW okruženja, i omogućuje direktnu kontrolu njihovih funkcionalnosti preko samih ekrana.

Jedan od glavnih selling point-ova Slate VRS-a je upotreba specijalnih mikrofona koji, u sprezi sa odgovarajućim softverom, sistemu daju mogućnost da modeluje frekvencijske odzive čuvenih mikrofona.

Rezultati su bili sasvim zadovoljavajući, mada ne i spektakularni (što smo možda greškom i očekivali).

Prezentacija Slate VRS sistema obavljena je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, tokom trećeg, bonus dana Audio Foruma 2018. Tom prilikom, snimali smo gitaru i glas u solo izvođenju Ivane Vukmirović Manivi, pred posetiocima konferencije koji su imali snage za još jedan dan bavljenja profesionalnim audijom.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) radi Vašeg lakšeg pretraživanja. Možete pronaći više informacija na našoj politici privatnosti.